Filt er et ikke-vævet stof, der typisk er fremstillet af uld. Det kan også være fremstillet af andre materialer, f.eks. syntetiske fibre. Filt anvendes ofte i håndværk og som polster- eller isoleringsmateriale.

Filt kan let klippes med en saks og flosser ikke. Det kan limes, syes eller syes. Filt kan også formes i forskellige former, når det er vådt, og det bevarer sin form, når det er tørt.

Sådan opsætter du filt

Opsætning af filt kan gøres således i forhold, hvor det skal opsættes:

Loft:

Start altid ved loftets hjørne og arbejd dig frem til siden. Når strimlen er på plads, skal den gå 2 cm ned langs væggen i hele dens længde og i begge ender. Skær strimlen i hjørnerne med en hobbykniv med et rent blad.

Det har sine fordele at have to mænd på arbejdet – den ene kan støtte filten med en kost. For at opnå de bedste resultater skal du sætte banerne op ved dagslys. Hvis du begår fejl, vil der opstå skygger i sidelyset.

Hjørner:

Skær i hjørnerne på ydersiden. Filt og skær den til på den primære overflade først. Tillad 4-5 cm til filtens forlængelse, efter at du har påført den på flade 2. I stedet for at skære filten af, skal du lade den tørre og slibe den senere. Dette vil give et flot, skarpt hjørne, der både er smukt og skarpt.

Vinduer:

Processen til montering af filt i både lyse og mørke områder er den samme som for hjørner.

Badeværelse:

Overvejer du at sætte filt i dit badeværelse? Brug en spartelmasse til vådrum, en primer og maling med længere tørretid end normal maling, der kan tåle fugtige områder. Undgå at male i nogen afstand fra vandkilden (med andre ord ikke i brusekabinen eller umiddelbart bag en vask eller vandhane). Hvis du er usikker, kan du spørge din entreprenør.

Fordele ved filt

Filt er en fremragende lydisolator. Filt er også brandhæmmende. Filt er ikke elektrisk ledende, hvilket gør det til et godt materiale til brug i elektriske applikationer. Filt er også vandafvisende og kan anvendes i våde områder som f.eks. badeværelser. Filt er et godt materiale til håndværksprojekter, da det let kan skæres og formes.

Ulemper ved filt

Selvom der er mange positive ting i opsætning af filt, er der også nogle ulemper.

Filt kan rumme husstøvmider og andre allergener. Uldfilt kan krympe, når det er vådt. Syntetisk filt kan smelte, når det udsættes for høje temperaturer.